Τι είναι η Ποδολογία

//Τι είναι η Ποδολογία

Ιστορική ανασκόπηση της ποδολογίας

Τι είναι η ποδολογία

Η εμφάνιση των επαγγελματιών του θεραπευτικού πεντικιούρ ανάγεται από πολύ παλαιά.
Ήδη ο Ιπποκράτης (περίπου 400 π.Χ) ασχολήθηκε και έγραψε για το πρόβλημα της σκληροδερμίας των ποδιών (κάλους-τοίλους-υπερκεράτωση).
Τον 12ο αιώνα μ.Χ., εμφανίστηκαν τα επαγγελματικά μπάνια και στην συνέχεια εξελίχθηκε το επάγγελμα του πεντικιουρίστα.

Η επαγγελματική εικόνα του ποδολόγου-ποδοθεραπευτή

Η Ποδολογία ανήκει στον παραϊατρικό κλάδο και ασχολείται με τις παθήσεις των κάτω άκρων. Η αποκλειστική ιατρική παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών με παθήσεις των κάτω άκρων δεν είναι σήμερα εφικτή, κάτι που έρχεται να κάνει το επιστημονικό εξειδικευμένο προσωπικό.
Σε αυτόν τον τομέα, ανήκουν η Ποδολογία, η Ορθοπεδική τεχνική υποδημάτων, η Φυσιοθεραπεία και πολλά ακόμη.
Από το επάγγελμα της περιποίησης των ποδιών, προέκυψε με την πάροδο του χρόνου, αυτό του ποδολόγου-ποδοθεραπευτή.

Ο Ποδολόγος είναι ο ειδικός για τις επιπλοκές και δυσλειτουργίες των νυχιών και του δέρματος,  οι  oποίες προκαλούνται  από την προχωρημένη ηλικία, τις παθολογικές αιτίες (π.χ. Σακχαρώδη Διαβήτη, αρθρίτιδα), και τις μηχανικές πιέσεις  (στενά η κοντά υποδήματα, στενές κάλτσες, τραυματισμούς ),
Προσφέρει εξειδικευμένη
 περιποίηση στα σκληρά και δύσκολα νύχια, στην επώδυνη εισχώρηση του νυχιού στο δέρμα, στις ονυχομυκητιάσεις, στους κάλους, στις σκληρύνσεις του δέρματος, στα επώδυνα ανοίγματα στις πτέρνες, κ.α.. Ενισχύει τους Δερματολόγους, Διαβητολόγους Ορθοπεδικούς κ.λ.π. στις ειδικότητές τους και συνεργάζεται στενά με όμοια επαγγέλματα, έτσι, έχει μία περίοπτη θέση ως προς την υγεία των κάτω άκρων. Ο ποδολόγος-ποδοθεραπευτής ασχολείται με την φροντίδα των ποδιών, αντιμετωπίζει προβλήματα και διαπιστώνει παθολογικές αλλαγές οι οποίες απαιτούν ιατρική θεραπεία. Έτσι λειτουργεί σαν σύνδεσμος μεταξύ ασθενούς, ιατρού, κατασκευαστού ορθοπεδικών υποδημάτων ή ακόμη και φυσιοθεραπευτών.
Εκτός από τα προληπτικά μέτρα, ο ποδολόγος είναι υπεύθυνος για μια σειρά από εξειδικευμένες μεθόδους αντιμετώπισης προβλημάτων.

 

Οι  βασικότερες τεχνικές που χειρίζεται ο Ποδολόγος είναι

  • η τοποθέτηση του ελάσματος στο νύχι, με την οποία το νύχι επανέρχεται στην φυσική του κατάσταση (Ονυχοκρύπτωση-Ορθονυχία),
  • η ονυχοπροσθετική (για θεραπευτικούς λόγους ), π.χ. μετά από τραυματισμό και έλλειψη τμήματος της ονυχαίας πλάκας.  

Ο Ποδολόγος λειτουργεί σαν σύνδεσμος μεταξύ ασθενούς και Γιατρού. Συνεργάζεται με Δερματολόγους, Ενδοκρινολόγους, Αγγειολόγους, Διαβητολόγους, Ορθοπεδικούς, κατασκευαστές ορθοτικών πελμάτων/υποδημάτων και Φυσικοθεραπευτές.

Η εξειδίκευση του Ποδολόγου στην πρόληψη, περιποίηση και στην έγκαιρη αναγνώριση τυχόν ζημιών στα κάτω άκρα ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη ή με το σύνδρομο του «Διαβητικού Ποδιού», συμβάλλει στην αποφυγή ακρωτηριασμού, ο οποίος δυστυχώς ακόμα και σήμερα καταγράφει μεγάλα νούμερα στις στατιστικές.

 

2018-05-29T00:48:47+02:00